Resurse referitoare la sănătate mintală

Vă rugăm să rețineți că multe dintre resursele de mai jos sunt relevante nu numai în contextul războiului din Ucraina, ci și pentru alți jurnaliști care se confruntă cu o criză sau o situație de urgență.

Supraviețuirea în condiții de război

Scris de un specialist de top în situații de urgență, acest articol oferă o listă de sfaturi utile de supraviețuire.

"Deși se știu deja multe despre efectele psihologice târzii ale traumei, pentru majoritatea civililor, provocarea acum este de a supraviețui cu succes oricărui nivel de calvar și groază la care au fost supuși; să se protejeze efectiv pe ei înșiși și pe cei din jurul lor și, în cele din urmă, să iasă victorioși din război și minim afectați.

Acest document conține sfaturi simple și directe de supraviețuire. În limba ucraineană, este disponibil aici.

Acordarea suportului psihologic jurnaliștilor ucraineni

Un raport a grupului de schimb de informații al Centrului Dart pentru Forumul Global de Dezvoltare Media (GFMD) privind suportul pentru mass-media și jurnaliștii ucraineni. Disponibil și în limba ucraineană.

Protejați-vă împotriva traumelor în timpul reflectării evenimentelor (podcast)

În acest podcast, Journalism.co.uk discută despre impactul raportării războiului din Ucraina cu chirurgul traumatolog Olivia James.

"Sănătatea mintală a jurnaliștilor este în pericol atunci când moartea, distrugerea și viețile mutilate domină agenda știrilor. Chirurgul traumatolog Olivia James împărtășește tehnici și sfaturi calmante pentru reporterii care acoperă cele mai dure știri."

Șase sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea mintală în timp ce reflectați războiul din Ucraina de la distanță

Acest articol, scris de Marina Adami de la Institutul Reuters oferă sfaturi despre cum să navigați în reportajele despre Ucraina și să vă protejați sănătatea mintală. Experta Hannah Storm, fondatoarea Headlines Network, îi sfătuiește pe jurnaliști și editori cum să se protejeze în timp ce monitorizează conflictul.

12 sfaturi pentru reflectarea subiectelor traumatice de la distanță

Tot mai mulți jurnaliști suferă consecințele acoperirii de la distanță a războiului din Ucraina. Acest articol din Journalism.co.uk oferă 12 sfaturi pentru reflectarea de la distanță a subiectelor traumatice. De la evitarea imaginilor grafice până la interacțiunea cu colegii, Hannah Storm (fondator și co-director al Headlines Network) oferă sfaturi bazate pe mulți ani de experiență în domeniul siguranței mass-media și al sănătății mintale.

Setul de instrumente al IJN privind sănătatea mintală și jurnalismul

Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor (IJN) a colectat resurse în acest set de instrumente de sănătate mintală pentru a aborda diferite aspecte ale problemei: de la tulburarea de stres post-traumatic la bunăstarea digitală.

Consultați mai multe dintre aceste articole și podcast-uri aici.

Cum să fii rezistent la stres: Un ghid pentru editori și manageri despre lucrul cu freelancerii expuși la traume

"Acest ghid este o colaborare între ACOS Alliance și Dart Center Asia Pacific pentru a ajuta editorii și managerii să-și înțeleagă și să-și susțină echipele. Acesta este împărțit în cinci secțiuni, care conțin atât informații generale, cât și sugestii și sfaturi specifice pentru lucrul cu freelanceri’’."

Acest ghid oferă îndrumări cu privire la o serie de aspecte cheie, cum ar fi: cultura siguranței, tendințele de vătămare, rezistența, riscul unor probleme grave de sănătate mintală.

Aflați mai multe despre ghidul Dart Centre For Journalism & Trauma pentru editori și manageri despre lucrul cu freelancerii expuși la traume.

Jurnalismul de război

Centrul Dart pentru Jurnalism și Traumă a compilat această broșură, care cuprinde recomandări de la un grup de specialiști experimentați pentru a face față provocărilor emoționale conexe reflectării războiului.

"În timp ce zeci de jurnaliști s-au confruntat cu traume și pericole pentru a acoperi războiul din Irak, un grup de veterani experimentați ai unor astfel de misiuni au luat o scurtă pauză pentru a se aduna la Bretton Woods, New York, și a vorbi despre provocările emoționale asociate cu experiența lor în domeniu".

Disponibil și în limba ucraineană.

Sfaturi despre cum să gestionați stresul după ce reflectați evenimente dureroase și traumatice

"Jurnaliștii tind să fie rezistenți, dar nu sunt imuni la traume și suferințe, care, potrivit psihologului de sănătate ocupațională Dr. Kinman, pot duce la dureri de cap, tensiune musculară, oboseală, gânduri intruzive, probleme de somn și coșmaruri. Unii pot rata deadline-urile deoarece nu se pot concentra sau abilitățile lor de gestionare a timpului se pot deteriora. Jurnaliștii pot experimenta atacuri de panică, anxietate, depresie sau abuz de substanțe."

Citiți mai multe despre aceste sfaturi compilate de Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor aici.

Last updated