Securitate

Ghid de securitate pentru jurnaliști: un manual pentru reporterii ce se află în medii cu risc ridicat

Reporterii fără Frontiere împreună cu UNESCO au publicat un kit de supraviețuire pentru jurnaliștii care lucrează în situații cu risc ridicat.

Ghidul este disponibil și în arabă, franceză, birmaneză, khmeră, spaniolă și ucraineană.

Pași esențiali pentru jurnaliștii aflați în situații de urgență (GIJN)

Jurnaliștii care primesc amenințări ar putea fi nevoiți să-și părăsească domiciliul în câteva ore. Cu toate acestea, conflictele pot fi adesea prevăzute și, prin urmare, locuitorii regiunilor instabile trebuie să aibă un plan de ieșire gata stabilit și să păstreze pregătite documentele importante. Aceste documente nu numai că îi vor ajuta pe reporteri să călătorească atunci când este necesar, dar îi pot ajuta și să se mute într-o regiune sau țară mai sigură. Rețeaua Globală a Jurnaliștilor de Investigație (GIJN) a stabilit ce documente trebuie colectate, precum și ce organizații sprijină jurnaliștii să se mute.

IREX - SAFE

Programul emblematic al IREX, Asigurarea Accesului la Libera Exprimare (SAFE), permite practicienilor mass-media și comunicatorilor sociali să opereze cât mai sigur posibil în regiunile cu regimuri autoritare și în regiunile din apropierea a astfel de regimuri autoritare.

SAFE oferă oamenilor mijloacele necesare pentru a-și continua în mod durabil munca și managementul important și pentru a reduce riscurile și amenințările cu care se confruntă în activitatea lor zilnică. SAFE privește siguranța printr-o lentilă unică a identității digitale, a conștientizării fizice și a îngrijirii psihosociale, desfășurând cursuri de formare în cinci regiuni din întreaga lume.

Securitatea fizică: Jurnalismul de război

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a făcut recomandări pentru reducerea riscurilor atunci când se raportează din prima linie a conflictului. "Toți corespondenții de război trebuie să fie instruiți pentru situații de aflare în medii ostile, să primească instruire medicală actualizată și să primească echipament de protecție adecvat înainte de a pleca într-o misiune într-o zonă de conflict".

Arestul și detenția

"Reflectarea anumitor subiecte, cum ar fi încălcările drepturilor omului, corupția sau tulburările civile, poate duce la un risc mare de arestare și detenție, în special în țările cu regimuri autoritare sau cu o prezență militară și polițienească mare".

Aflați mai multe despre sfaturile CPJ în caz de arestare sau detenție.

Curs Telegram: Reacția la un atac chimic

Fundația Thomson (Thomson Foundation), cu ajutorul expertului în arme chimice și biologice Hamish de Bretton-Gordon, a creat un curs simplu unic pentru jurnaliștii locali, accesibil prin intermediul aplicației Telegram.

Cursul "Reacția la un atac chimic" poate fi finalizat în 15 minute sau chiar mai puțin pe un simplu smartphone. Cursul va spune utilizatorilor despre tipurile de arme chimice și biologice folosite în ultimii ani și cum să le recunoască. Sunt enumerate simptomele tipice împreună cu măsurile care trebuie luate în cazul unui atac chimic.

Cursul se adresează în special jurnaliștilor locali, deoarece este posibil ca aceștia să nu aibă acces la experți în securitate și la un kit de protecție (de exemplu, măști de gaze) care sunt disponibile personalului principalelor organizații internaționale de știri.

Cursul este disponibil numai pe smartphone-uri prin Telegram. Este disponibil în ucraineană și engleză.

Versiunea în limba ucraineană:

În aplicația Telegram, căutați: TFT01uk_bot

Pe telefon, faceți click: t.me/TFT01uk_bot (Telegram account required)

Versiunea în limba engleză:

În aplicația Telegram, căutați: TFT01en_bot

Pe telefon, faceți click: t.me/TFT01en_bot (Telegram account required)

Last updated