Platforme de crowdsourcing

Lista cu opțiunea de căutare a oportunităților curente de finanțare poate fi găsită pe site-ul GFMD.

Descrierile de mai jos sunt preluate de pe site-urile instituțiilor sau organizațiilor respective. Ne străduim să actualizăm profilurile odată la șase luni. Pentru cele mai recente informații, vă rugăm să vizitați site-ul web al organizației relevante.

Crowdfunder își propune să ofere oamenilor o platformă pentru a-și influența comunitatea și la fel a ajutat la strângerea a peste 60 de milioane de lire sterline pentru startup-uri și diverse proiecte.

Recent, inițiativa jurnalistică PressPad a folosit platforma pentru a strânge cu succes bani pentru proiectul său UDiversifyTheMedia.

În aproape toate cazurile, Crowdfunder percepe o taxă de trei procente pentru donațiile primite, împreună cu taxele de procesare a plăților și TVA.

Deși platforma nu are o categorie specială pentru proiecte jurnalistice, ea există pentru publicații.

Pentru proiectele comunitare, Crowdfunder poate oferi până la 20.000 de lire sterline în finanțare suplimentară pentru proiecte de la partenerii cu care lucrează. Pentru a face acest lucru, activiștii vor trebui să solicite fondurile corespunzătoare, iar atunci când se atinge procentul convenit din strângerea de fonduri vizată, unul dintre partenerii Crowdfunder poate crește suma totală făcând o donație.

(Sursa: journalism.co.uk)

Din 2015, Facebook oferă posibilitatea de a dona organizațiilor caritabile și nonprofit, strângând de atunci peste 2 miliarde de dolari.

Configurarea unei strângeri de fonduri pe platforma de socializare este ușor de setat, cu opțiuni de strângere de bani pentru o organizație sau pentru dvs. Facebook nu percepe o taxă pentru donațiile către organizații caritabile, dar percepe între unu și trei procente din donații pentru strângeri de fonduri "personale".

Totuși, este posibil ca această cale să nu fie potrivită pentru toate organizațiile de jurnalism, deoarece instrumentele Facebook de strângere de fonduri sunt disponibile numai organizațiilor nonprofit sau caritabile din anumite țări.

(Sursa: journalism.co.uk)

Una dintre cele mai cunoscute platforme de crowdfunding, Kickstarter, a fost lansată în 2009. De atunci, peste 17 milioane de persoane au sprijinit aproximativ o jumătate de milion de proiecte.

Site-ul conține o categorie separată de jurnalism, peste 5600 de astfel de proiecte, inclusiv podcast-uri, au fost lansate pe platformă.

Finanțarea proiectelor se face după principiul - totul sau nimic (ceea ce înseamnă că, dacă nu colectați suma menționată anterior, atunci nu obțineți nimic) și, potrivit statisticilor Kickstarter, doar 23% din astfel de proiecte reușesc. În plus, Kickstarter aplică un comision de cinci procente din fondurile colectate ale proiectelor de succes.

În ultimii ani, industria jurnalismului a văzut câteva exemple de crowdfunding de succes pe Kickstarter, inclusiv startup-ul de jurnalism lent Tortoise în 2018 - și unele campanii nereușite ale startup-ului de jurnalism de investigație Point.

(Sursa: journalism.co.uk)

Similar cu Patreon, Ko-fi oferă creatorilor și organizațiilor o platformă pentru strângerea de fonduri pentru proiecte, încurajând oamenii să doneze o mică sumă unică egală cu prețul unei cafele (de unde și numele),

Platforma nu preia o parte din donațiile primite, dar oferă un abonament "de aur" pentru strângerea de fonduri cu opțiuni suplimentare, inclusiv analize de darte și posibilitatea de a oferi un abonament lunar contribuitorilor și de a stabili suma donațiilor. Upgrade-ul la "Gold" costă 9 USD (aproximativ 7,00 GBP) pe lună.

(Sursa: journalism.co.uk)

Patreon este popular la creatorii de pe You Tube, podcasteri și scriitori, permițând jurnaliștilor să-și finanțeze proiectele printr-un serviciu bazat pe abonament, spre deosebire de donațiile unice.

Utilizatorii pot alege dintre diferite "niveluri de membru", creatorii oferind o serie de beneficii diferite, în funcție de suma plătită de fiecare abonat.

Platforma are categorii specifice pentru podcasteri, precum și scriitori și jurnaliști

Dacă începeți activitatea pe Patreon, rețineți că platforma preia un procent din venitul pe care îl obțineți din calitatea dvs. de membru - acesta poate varia de la 5% la 12%.

(Sursa: journalism.co.uk)

Misiunea Press Start este de a promova jurnalismul independent acolo unde este suprimat, folosind crowdfunding-ul ca un colac de salvare pentru reporterii care nu pot găsi finanțare pentru reportaje importante.

(Sursa: Press Start)

LATEST OPPORTUNITIES

Lista cu opțiunea de căutare a oportunităților curente de finanțare poate fi găsită pe site-ul GFMD.

Dacă lipsește o organizație sau o oportunitate, contactați-ne!

Last updated