Ghiduri practice de fundraising

Acest ghid pentru finanțarea jurnalismului digital în Brazilia este rezultatul unui parteneriat între Associação de Jornalismo Digital (Ajor) și Repórter Brasil. El conține sfaturi pentru organizațiile de jurnalism care caută resurse oferite de organizațiile filantropice. Indiferent dacă vă lansați inițiativa, dezvoltați proiecte inovatoare, deschideți noi fronturi sau diversificați sursele de venit.

Adițional la sfaturi, Ajor și Repórter Brasil au identificat 38 de organizații care au potențialul de a finanța proiecte și organizații braziliene.

#GIJC21 - Fundraising: Cum să finanțați investigația dvs.

Nu este suficient doar să aveți o idee superbă sau un reportaj bun. Aveți nevoie și de o echipă, aveți nevoie de a face călătorii și aveți nevoie de suport - și asta din ce în ce mai mult. Acest lucru înseamnă că aveți nevoie de fundraising. Indiferent dacă conduceți o organizație nonprofit, produceți documentare și podcast-uri sau lucrați ca freelancer, abilitățile de fundraising sunt o abilitate de supraviețuire pentru jurnaliștii de investigație. În acest videoclip, o rețea globală de jurnalism de investigație a reunit donatori media pionieri din Australia, Europa, India și Statele Unite pentru a vă spune ce caută și cum să navigați în lumea uneori misterioasă a granturilor și donațiilor.

Debutul neașteptat al pandemiei la începutul anului 2020 a lăsat organizațiile nonprofit din întreaga lume în criză. Dificultățile economice au forțat pe cei ce se ocupă de fundraising să suspende multe dintre campaniile lor și să lanseze altele noi pentru a se adapta la noile realități și pentru a răspunde nevoilor timpului.

În timpul summit-ului Lenfest News Philanthropy Summit, Teresa Lineker, consultant senior la Schultz și Williams și director al ElevateNP, a discutat despre experiența de fundraising dobândită în timpul pandemiei, precum și despre modul în care organizațiile care se bazează pe filantropie se pot pregăti mai bine și pot depăși situațiile de criză. Iată câteva dintre constatările cheie:

 • Mesajele sunt esențiale în timpul crizei. Pentru mai multe informații despre mesagerie, consultați înregistrarea sesiunii Summit-ului privind storytelling-ul etic pentru strategii despre cum să vă spuneți cu succes istoria, respectând în același timp autonomia comunității dvs.

 • Donatorii se schimbă - și asta e ceva firesc. "Noi, în calitate de fundraiseri (colectori de fonduri), trebuie să fim conștienți de faptul că, în ciuda celor mai bune eforturi ale noastre, noii donatori care au venit pentru prima dată în organizațiile noastre în 2020 ar putea să nu rămână în organizație", a spus Leinker. "Asta nu înseamnă că totul este pierdut... Dar este semnificativ faptul că acesta este un moment foarte neobișnuit pentru filantropie".

 • Aprofundarea angajamentului poate contribui la păstrarea donatorilor. Există valori cheie pe care organizațiile le pot folosi pentru a atrage și păstra donatorii, inclusiv misiunea, influența, conexiunile personale și încrederea în organizație. În timpul pandemiei, donatorii au recunoscut nevoia sporită de filantropie în conformitate cu aceste valori, dar este important de menționat că această nevoie nu a dispărut chiar dacă oamenii încep să revină la viața normală pe care o aveau înainte de pandemie.

 • Organizațiile trebuie să facă mai mult pentru a se pregăti mai bine pentru crizele viitoare. Organizațiile pot începe prin construirea unei echipe inter-funcționale pentru a gestiona eforturile de fundraisinig în timpul unei crize și pentru a identifica diferite audiențe, cum ar fi donatorii existenți, membrii consiliului de administrație sau publicul larg. Echipa ar trebui să fie formată din oameni care pot comunica mai bine cu aceste părți interesate pentru a îmbunătăți comunicarea.

Prezentarea completă și toate celelalte prezentări de la Summit pot fi găsite aici.

Elaborarea unei propuneri de succes pentru a obține finanțare nu este o sarcină deloc ușoară pentru jurnaliștii din întreaga lume. Concurența poate fi acerbă, deci este important să găsiți modalități de a vă face prezentarea să se evidențieze.

Rețeaua Internațională a Jurnaliștilor (IJNet) vă invită să discutați despre crearea unei prezentări de succes în două webinarii, oferind informații valoroase despre modul în care jurnaliștii pot obține suport financiar pentru proiectele lor de reportaje și discutând subiectul din perspectiva organizațiilor ce oferă granturi. Iată câteva linii directoare cheie pentru dezvoltarea unei oferte robuste de finanțare: - Prezentați-vă munca recentă - Prezentați ideea pe care o puneți în planul dvs. de reportaje - Identificați publicul țintă, cercetați granturile anterioare de succes și reportajele care au rezultat din acestea.

În cadrul acestor webinarii, IJNet a reunit jurnaliști care au dezvoltat propuneri de finanțare de succes în trecut, au împărtășit experiența și ce a funcționat pentru ei atunci când au solicitat granturi și au oferit sfaturi de care să țineți cont atunci când elaborați o prezentare câștigătoare:

 • Documentați-vă

 • Identificați-vă publicul țintă

 • Evidențiați rapoartele anterioare cu privire la probleme

 • Colaborați cu alți jurnaliști, mai ales dacă finanțatorii spun că acest lucru este important

 • Urmăriți intervalul de timp identificat de finanțatori

 • Demonstrați impactul dorit al materialului dvs.

 • Elaborați un plan clar de raportare

"Dacă e dificil de găsit finanțare pe vremuri normale, este și mai greu în timpul unei pandemii globale în care contactele " față în față " sunt înlocuite cu șiruri de e-mailuri și întâlniri pe platforma Zoom". De Yaling Jiang, Splice

La Splice Beta Online, Kevin Brockland de la MDIF, care are o vastă experiență în servicii bancare de investiții și capital privat, oferă sfaturi cu privire la ceea ce antreprenorii ar trebui să gândească și să facă la fiecare pas înainte de a deveni investitori media.

 • Începeți fundraising-ul cât mai curând posibil, deoarece se poate dovedi a fi un proces mai provocator și poate dura mai mult decât credeți. "Este un proces ce consumă timp și care necesită atenție din partea fondatorului și a conducerii superioare", spune Brockland. "Deci, este important să fii pregătit și organizat."

 • Creați un proces de căutare a investitorilor, ce constă din trei segmente cheie: analiză, comunicare și prezentare. Urmăriți acest videoclip realizat de incubatorul american Techstars.

 • În timp ce căutați contacte cu investitorii, creați un "e-mail redirecționabil", astfel încât să fie mai ușor pentru rețeaua dvs. să trimită prezentări.

 • Cunoașteți-vă piața, KPI-urile și pregătiți un raport lunar a fluxului de numerar.

 • Cunoașteți-vă nevoile de bani în numerar.

Rețeaua Globală a Jurnaliștilor de Investigație (GIJN) a pregătit o bază de date de resurse, luând în considerare cercetarea donatorilor de bază, fundraising-ul tradițional, crowdfunding-ul pentru proiecte de investigație și o bază de date de granturi și burse pentru jurnalism la Centrul de Resurse GIJN.

Centrul de resurse GIJN oferă informații despre:

Resurse de cercetare pentru fundraising: de Bridget Gallagher, dintr-o prezentare la GIJC19.

Cum să scrieți o propunere de proiect: O listă de resurse cu tutoriale și sfaturi..

Informații pentru donatori: O listă de rapoarte recente care pot ajuta potențialii donatori să înțeleagă situația de pe teren. Acestea abordează aspecte precum măsurarea rentabilității investițiilor în jurnalism, colaborarea cu mass-media și selectarea proiectelor eficiente.

O bază de date cu cele mai recente granturi și burse pentru jurnalism și jurnalism de investigație.

Free Press Unlimited are sediul în Amsterdam și ajută jurnaliștii locali din zonele de conflict să ofere publicului știri independente și informații fiabile.

Viabilitatea mass-media este un concept larg. Pe site-ul Free Press Unlimited, puteți găsi explicații ale acestei definiții și fundamentele viabilității media care sunt utilizate pentru acest ghid de resurse. Aceasta este urmată de o cercetare a transformării digitale și a modului în care această transformare a afectat viabilitatea mass-media din întreaga lume pe căi diferite.

În cele din urmă, această secțiune include un rezumat al viabilității mass-media de astăzi, făcând diferență între mass-media în medii dificile (economice și / sau politice) și mass-media care operează în contexte relativ libere și dezvoltate. Pe pagina de lectură suplimentară, puteți găsi rezumate și linkuri către resurse cheie privind viabilitatea mass-media.

Mai mult decât atât, Free Press Unlimited se concentrează pe suportul practic pentru mass-media pentru a-i îmbunătăți viabilitatea.

 • o listă a incubatoarelor și laboratoarelor media din întreaga lume;

 • o prezentare generală a seturilor de instrumente și a ghidurilor care descriu modul în care anumite aspecte ale modelului operațional sau de afaceri (inclusiv relațiile cu publicul) pot fi ajustate cu bine;

 • informații despre programul Free Press Unlimited numit "Roadmap for Media Development" (prin acest program, instituțiile media sunt încurajate să exploreze oportunitățile și să inoveze în limitele impuse de condițiile în care își desfășoară activitatea).

Luminate a sprijinit mass-media atât în vremuri bune, cât și cele rele.

Melanie Hui conduce portofoliul Luminate în Asia de Sud-Est. Anterior, ea a fost vicepreședinte al Fundației Chandler, unde a condus organizația încă de la înființare, a dezvoltat strategia de acordare a granturilor, a identificat beneficiarii de înaltă performanță și a condus interacțiunile strategice cu alți finanțatori și parteneri.

La Beta, ea a vorbit despre cum să dezvolți o relație pe termen lung cu donatorul, care nu se bazează doar pe subiectul banilor.

Splice Beta: Cum să construiești o relație pe termen lung cu donatorul

Funds forNGOs este o organizație socială creată pentru a spori reziliența ONG-urilor din întreaga lume. Organizația realizează acest lucru prin furnizarea de resurse online pentru ONG-uri pentru a le spori gradul de conștientizare și accesul la donatori, resurse și abilități. Ei folosesc tehnologia pentru a disemina cunoștințele experților cu experiență în fundraising către ONG-urile din întreaga lume și pentru a le spori capacitatea.

Organizația are o colecție cuprinzătoare de resurse gratuite pentru ONG-urile care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de fundraising. Organizația oferă informații cu privire la o gamă largă de aspecte, printre care:

În ultimele două decenii, Bridget Gallagher, fondatoarea Grupului Gallagher, s-a implicat în fundraising, ajutând fundațiile de profit și cele și non-profit. Bridget a fondat Grupul Gallagher în 2010 ca răspuns la nevoia tot mai mare a organizațiilor media non-profit de a naviga în universul donatorilor, de a-și formula teoriile despre schimbare și de a măsura impactul acestora.

Într-o conversație cu Caroline Jarbo de la Rețeaua Globală a Jurnaliștilor de Investigație, Gallagher oferă câteva sfaturi practice despre cum să vă perfecționați strategiile de prezentare.

Bridget prezintă cele mai bune practici pentru obținerea finanțării cu strategii de succes și relevante pentru multe organizații non-profit. (Curtoazie GIJN)

Pentru cei care abia își încep activitatea în fundraisung sau doresc doar să își perfecționeze principiile de bază, setul de instrumente al Fondului de Ajutor Caritabil îi va ajuta la punerea bazelor unei strategii eficiente de fundraising.

Pagina de resurse oferă următoarele sfaturi:

În acest videoclip, veți afla bazele esențiale ale fundraisingului, precum și ceea ce contează cu adevărat pentru fundraising și donatori, dar și soluțiile pentru a fi o organizație eficientă de fundraising și multe altele.

Civitates organizează în mod regulat sesiuni în care beneficiarii și sponsorii se întâlnesc și fac schimb liber de opinii. Scopul este de a schimba dinamica puterii care există adesea în relația dintre donator și beneficiar.

"Nu există nimic ce un beneficiar nu poate cere unui finanțator. Ar trebui să revenim la practica discuțiilor deschise. De asemenea, formatul "Întreabă-mă orice" funcționează numai dacă ambele părți sunt deschise spre dialog."

Maribel Königer, Director Comunicare, Jurnalism și Media, Fundația ERSTE

Mohamed Nanabhay, CEO adjunct al Fondului de Investiții pentru Dezvoltarea Mass-media (MDIF), vorbește, printre altele, despre modul în care MDIF decide în ce întreprinderi să investească și de ce crede că pandemia a oferit o oportunitate pentru mass-media independentă să prospere.

Last updated