Asistență juridică

Amenințările cu procese de judecată la adresa jurnaliștilor și a organizațiilor media nu sunt un fenomen nou. Dar, într-un mediu mediatic din ce în ce mai ostil, lipsa finanțării a dus la micșorarea dorinței de a se ocupa de cazuri juridice din partea caselor de presă și a redacțiilor, lăsând jurnaliștii mirați atunci când vine vorba de protecția juridică și, inevitabil, ducând la creșterea autocenzurii. Dar ce faci când reportajul tău duce la litigii indiferent de măsurile de precauție și cum te protejezi de viitoarele procese?

Am compilat o listă de resurse și instrumente de asistență juridică gratuite pentru a ajuta jurnaliștii, mass-media și organizațiile de suport pentru mass-media care au nevoie de consiliere juridicăl.

Global

Centrul Cyrus R. Vance pentru Justiție Internațională

Centrul Cyrus R. Vance pentru Justiție Internațională oferă reprezentare juridică gratuită pentru zeci de organizații de justiție socială și angajează sute de firme de avocatură în această activitate la nivel mondial. Programul Bună Guvernare al Centrului Vance consiliază multe organizații de jurnalism de investigație din întreaga lume cu privire la aspecte legate de evitarea și apărarea împotriva acuzațiilor de defăimare, stabilirea de investigații comune prin schimbul de date și co-publicare, angajarea jurnaliștilor și editorilor în și din alte țări, stabilirea normelor de conduită pentru promovarea siguranței, egalității de șanse și siguranței și altele. Printre clienții lor se numără Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și Corupției, Alianța O Cultură a Siguranței, Reporterii Arabi ai Jurnalismului de Investigație și bellingcat.com.

În 2023, Centrul Vance și Organized Crime and Corruption Reporting Project vor lansa Reporters Shield, un nou program care apără reportajele de investigație din întreaga lume de amenințările legale menite să intimideze vocile critice.

Reporters Shield

Programul ajută la reducerea riscului de procese juridice prin instruire și revizuire înainte de publicare și, de asemenea, finanțează asistență juridică pentru combaterea proceselor menite să intimideze și să împovăreze financiar reporterii (cum ar fi "procesele strategice împotriva participării publice" sau SLAPP). Reporters Shield este o soluție la pericolul tot mai mare pe care aceste procese îl reprezintă pentru jurnalismul de investigație în interes public.

Cum va funcționa Reporters Shield?

Înainte ca un articol să fie publicat, Reporters Shield vă va ajuta:

 • Să conduceți cursuri de formare cu privire la modul cel mai bun de a evita procesele

 • Să furnizați resurse pentru îndrumări de editare și verificare a faptelor

 • Să furnizați revizuirea juridică înainte de publicare

După publicarea unui articol, Reporters Shield vă va ajuta:

 • Să identificați avocați calificați pentru a răspunde amenințărilor și reclamațiilor legale

 • Să supravegheați și plătiți pentru apărarea juridică

Reporters Shield va fi lansat în 2023. Pentru actualizări, vă rugăm să vizitați site-ul lor și să vă abonați la lista lor de e-mailuri.

Inițiativa de Apărare Juridică a Mass-Media

Organizația britanică de caritate Inițiativa de Apărare Juridică a Mass-Media (Media Legal Defence Initiative) oferă asistență juridică jurnaliștilor, cetățenilor jurnaliști și mass-media independente din întreaga lume.

Organizația oferă:

 • Asistență de urgență, asigurarea faptului că jurnaliștii au la dispoziție reprezentare juridică de calitate prin plata onorariilor legale, conectarea acestora la un avocat dacă nu i-l au și livrare de asistență juridică tehnică avocatului respectiv. Ei asigură, de asemenea, că jurnaliștii au acces la căi de atac atunci când dreptul lor la libertatea de exprimare a fost încălcat, de exemplu dacă au devenit victime ale violenței sau hărțuirii;

 • Litigare strategică, preluarea cazurilor strategice pentru a contesta legile nedrepte folosite pentru a intimida jurnaliștii și pentru a se asigura că legea este folosită pentru a-i proteja, și nu pentru a-i persecuta. Ei caută cazuri care oferă o oportunitate de schimbare sistemică (de exemplu, schimbarea unei legi sau practici problematice) care vor aduce beneficii libertății mass-media;

 • Consolidarea capacităților, consolidarea capacității juridice locale pentru a oferi jurnaliștilor din întreaga lume posibilitatea de a avea acces la cea mai bună apărare juridică posibilă. Ei fac acest lucru prin formarea avocaților și finanțarea centrelor juridice locale care pot reprezenta jurnaliștii gratuit.

Reporters Respond

Free Press Unlimited (FPU), cu sediul în Olanda, oferă asistență juridică și de urgență jurnaliștilor și organizațiilor media din întreaga lume prin intermediul programului său Reporters Respond. Organizația oferă suport jurnaliștilor care se confruntă cu urmărirea penală sau închisoarea și care nu își pot permite un avocat sau cheltuieli de judecată.

Programul:

 • oferă reprezentare juridică jurnaliștilor care se confruntă cu urmărirea penală, procese controversate sau orice altă formă de intimidare juridică legată de activitatea lor;

 • acoperă costurile procedurilor judiciare;

 • asistă lucrătorii din mass-media care au fost deținuți sau închiși în mod arbitrar (și familiile acestora).

TrustLaw

TrustLaw este programul juridic global gratuit al Fundației Thomson Reuters. Prin facilitarea suportului juridic gratuit și a cercetării, precum și prin furnizarea de resurse pentru organizațiile din întreaga lume, programul activează pentru a promova libertatea mass-media, pentru a promova economii mai incluzive și pentru a promova drepturile omului.

TrustLaw este un serviciu complet gratuit. Odată ce devin membri, ONG-urile și întreprinderile sociale pot solicita asistență juridică gratuită, iar avocații se pot oferi voluntari pentru a lucra la proiecte care îi interesează.

ONG-urile și întreprinderile sociale pot solicita asistență cu privire la o serie de probleme cotidiene cu care se poate confrunta organizația lor, de la elaborarea politicilor până la revizuirea contractelor.

Membrii rețelei sunt peste 120.000 de avocați care își oferă voluntar timpul, abilitățile și expertiza pentru a ajuta ONG-urile și întreprinderile sociale să își îndeplinească misiunea socială.

TrustLaw oferă o serie de resurse online pentru jurnaliști, redacții, organizații media pentru a ajuta la abordarea nevoilor legale și pentru a sprijini eforturile de avocatură.

Europe

Media Freedom Rapid Response

The Media Freedom Rapid Response (MFRR) este un mecanism la nivel european, care urmărește, monitorizează și răspunde la încălcările libertății presei și a mass-media în statele membre ale UE și în țările candidate. Acest proiect oferă asistență juridică și suport practic, avocatură publică și informare pentru a proteja jurnaliștii și lucrătorii din mass-media. MFRR este organizat de un consorțiu condus de Centrul European pentru Libertatea Presei și a Mass-mediei (ECPMF) cu ARTICOLUL 19, Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institutul de Informatică Aplicată de la Universitatea din Leipzig (InfAI), Institutul Internațional de Presă (IPI) și CCI / Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană.

În data de 14 mai 2020, GFMD a găzduit un webinar împreună cu fondatorii MFRR. Puteți afla mai multe despre inițiativă urmărind webinarul aici.

SUA

Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei

Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei (Reporters Committee for Freedom of the Press) oferă reprezentare juridică gratuită, suport amicus curiae și alte tipuri de asistență juridică și resurse pentru a proteja libertățile Primului Amendament și drepturile de colectare a știrilor ale jurnaliștilor din SUA. Comitetul Reporterilor deservește organizații de știri, reporteri, editori, realizatori de filme documentare, avocați media și mulți alții.

Comitetul operează, de asemenea, o Linie telefonică de asistență juridică (Legal Defense Hotline), care este disponibilă jurnaliștilor care lucrează și avocaților mass-media șapte zile pe săptămână. Pentru reporterii care acoperă evenimente majore, cum ar fi alegerile, inaugurările prezidențiale, Jocurile Olimpice, convențiile partidelor politice și altele, sunt create linii telefonice speciale pentru evenimente.

Fondul de Apărare Juridică

Societatea Jurnaliștilor Profesioniști (SPJ) a creat Fondul de Apărare Juridică - o inițiativă de inițiere și susținere a litigiilor care impun accesul public la înregistrările și procedurile guvernamentale, care poate fi cel mai costisitor mod de a apăra Primul Amendament. Fondul poate fi, de asemenea, o sursă de suport pentru liniile telefonice de urgență, coalițiile și buletinele informative FOI, precum și pentru activitățile legislative de lobby menite să impună accesul public la înregistrările și procedurile guvernamentale.

Fondul este partener cu Fondul de Litigare Knight FOI al Coaliției Naționale pentru Libertatea Informației, care există pentru a oferi suport financiar în procesele guvernamentale deschise. Acesta a fost înființat pentru a alimenta și a sprijini urmărirea cazurilor importante FOI, ajutând la acoperirea costurilor, cum ar fi taxele de depunere, depozițiile, cheltuielile de judecată și alte cheltuieli asociate acțiunilor în justiție.

Media Freedom and Information Access Clinic

Media Freedom and Information Access Clinic (MFIA) la Universitatea Yale este un birou a studenților de drept dedicat creșterii transparenței guvernamentale, apărării activității esențiale a colectorilor de știri și protejării libertății de exprimare prin livrarea de servicii juridice gratuite, urmărirea litigiilor de impact și dezvoltarea inițiativelor politice.

MFIA a oferit reprezentare gratuită clienților în probleme care abordează principiile fundamentale ale transparenței, libertății de exprimare și libertății presei. Printre clienți s-au numărat jurnaliști independenți, organizații de știri start-up și consacrate, organizații de interes public, activiști, cercetători academici și alții. MFIA a judecat, de asemenea, ordinele de interdicție, a apărat acuzațiile de calomnie și a urmărit zeci de procese de acces, inclusiv atât cazurile aduse în temeiul Legii privind libertatea de informare, cât și cazurile care încearcă să extindă și să aplice dreptul de acces al Primului Amendament.

Practica MFIA se concentrează în mare parte în instanțele de stat și federale din Connecticut, New York și Districtul Columbia, deși biroul a reprezentat clienți în multe alte părți ale țării, de la Massachusetts până în Arizona și din Florida până în Nebraska.

Programul Protecția Pro bono a Jurnaliștilor

Programul Protecția Pro bono a Jurnaliștilor este un parteneriat comun între Microsoft și Davis Wright Tremaine. Misiunea lui este de a pune servicii juridice gratuite la dispoziția jurnaliștilor și a redacțiilor mici care nu își pot permite reprezentare juridică. Programul constă din trei direcții de lucru: revizuirea înainte de publicare, accesul la înregistrările publice și apărarea jurnaliștilor împotriva citațiilor pentru informații confidențiale. Proiectul pilot a fost lansat în statul Washington și în unele părți din nordul și sudul Californiei, cu excepții pentru chestiuni naționale de revizuire înainte de publicare. În prezent, primesc recomandări de la trei organizații nonprofit (Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei, Coaliția Primului Amendament și Coaliția de la Washington pentru o Guvernare Deschisă), dar iau în considerare și cererile de asistență primite în afara acestor organizații. Dacă doriți să primiți asistență juridică gratuită, vă rugăm să contactați Flavie Fuentes la ffuentes@rcfp.org.

Alte resurse

Last updated