Fact-checking

Monitorul conflictelor globale (Global Conflict Monitor)

Acest instrument, creat de organizația braziliană Nucleo Jornalismo, o inițiativă care reflectă impactul social media asupra vieții oamenilor, "monitorizează lista conturilor Twitter pentru a crește numărul de detectări de informații fiabile și concrete pe rețelele sociale despre războiul din Ucraina în 2022". Cu o listă organizată, acest instrument ajută la filtrarea nivelului dezinformării, meme-urilor și plagiatului din jurul conflictului.

Harta inițiativelor de fact-checking din Europe

Observatorul european al mass-media digitale (EDMO) "reunește specialiști în verificarea faptelor, experți în domeniul educației mass-media și cercetători universitari pentru a înțelege și a analiza dezinformarea în colaborare cu organizațiile mass-media, platformele online și practicienii din domeniul educației mediatice".

EDMO a înființat un grup de lucru privind dezinformarea cu privire la războiul din Ucraina, concentrându-se asupra țărilor UE și CEE, precum și asupra Balcanilor de Vest, "colectând și sortând materiale relevante care acoperă diverse aspecte, cum ar fi verificarea faptelor, investigarea, analiza rapidă și cercetarea campaniilor de dezinformare, precum și inițiative specifice de educație mediatică".

Grupul operativ supraveghează o listă actualizată periodic a articolelor verificate care au fost publicate de rețeaua EDMO în timpul crizei.

EDMO a creat o "hartă" comprehensivă a inițiativelor și organizațiilor din UE care se concentrează pe verificarea faptelor, cercetare și informații din surse deschise (OSINT). Deocamdată, caracteristicile depozitului lor sunt :

  • o hartă (zoomable) actuală cu numele și locațiile organizațiilor relevante.

  • un tabel cu informații extinse (sortabil, căutabil)

  • o secțiune editorială cu scurte descrieri ale operațiunilor individuale

Last updated