Suport digital

Ghid practic pentru jurnaliste cu privire la reacția la hărțuirea online

Jurnaliștii primesc frecvent amenințări cu moartea, amenințări cu violența sexuală, amenințări îndreptate împotriva familiilor lor și sunt vizați de campanii de dezinformare. Cercetările au arătat că aceste atacuri afectează în mod disproporționat femeile jurnaliste.

Ghidul online al programului juridic gratuit al Fundației Thomson Reuters, Trust Law, a fost scris pentru a sprijini femeile jurnaliste când trec prin provocările violenței online. Acest Ghid include informații privind:

 • Cum să vă pregătiți pentru hărțuirea online

 • Ce trebuie să faceți în timpul și după atac

 • O listă de resurse pentru a sprijini femeile jurnaliste să răspundă hărțuirii online

Facebook

Facebook a creat Centrul de Operațiuni Speciale pentru a răspunde acțiunilor ce se petrec în cadrul platformei în timp real. Centrul a angajat experți din întreaga companie, inclusiv vorbitori nativi, pentru a permite echipei să monitorizeze îndeaproape situația și să elimine mai rapid conținutul care încalcă standardele comunității.

Recent, echipa de parteneriat media FB a lansat campania Securitatea Jurnaliștilor, care include o nouă pagină web dedicată Securității Jurnaliștilor și manuale disponibile în mai multe limbi care explică conținutul atașamentului (de exemplu, setări 2FA, mesaje de hărțuire etc.). Aceste ghiduri vor fi actualizate împreună cu cea a conținutului.

Proiectul Meta Journalism oferă resurse pentru instruire și suport: înarmați-vă cu resurse pentru a ajuta la atenuarea riscurilor de securitate digitală și găsiți organizații care pot aborda și alte probleme de securitate cu care vă puteți confrunta, inclusiv probleme legale, sănătate mintală și siguranță fizică.

Protecție gratuită împotriva atacurilor DDOS

Dacă sunteți victima unui atac DDOS, National Endowment for Democracy (NED) vă poate îndruma organizația către Cloudflare, o companie americană de infrastructură web și securitate a site-urilor web. Ea oferă o rețea de livrare a datelor și servicii de protecție DDoS. Cloudflare oferă protecție DDOS gratuită pentru organizațiile recomandate de NED. Pentru asistență, vă rugăm să contactați ukraine@ned.org.

Resurse gratuite DW pentru a evita dezinformarea și a eluda cenzura

DW Freedom (Twitter), un proiect al Deutsche Welle, acoperă probleme complexe legate de discursul liber, libertatea de exprimare și o presă liberă în întreaga lume. Din cauza crizei actuale din Ucraina, ei recomandă o serie de articole pe care le-au publicat despre eludarea cenzurii și cum să rămâi neidentificat în timp ce utilizezi internetul.

DW Innovation recomandă, de asemenea, accesarea InfoMigrants, "un site de știri și informații pentru migranți pentru a contracara dezinformarea oriunde ar apărea în timpul călătoriei lor: în țara lor de origine, de-a lungul traseului sau în locurile în care speră să înceapă o nouă viață". Site-ul este un joint-venture al DW, ANSA și France Médias Monde.

Sfaturi de securitate digitală de la CPJ

"Jurnaliștii ar trebui să se protejeze pe ei înșiși și sursele lor, fiind la curent cu cele mai recente știri și amenințări privind securitatea digitală, cum ar fi hacking-ul, phishing-ul și urmărirea neautorizată. Jurnaliștii ar trebui să se gândească la informațiile pentru care sunt responsabili și la ce s-ar putea întâmpla dacă acestea ajung pe mâini greșite și să ia măsuri pentru a-și apăra conturile, dispozitivele, comunicațiile și activitatea online.

Vedeți mai multe despre Kitul Digital de Securitate (Digital Safety Kit) de la CPJ. De asemenea, puteți citi articolul lor despre cum să vă pregătiți pentru blocarea internetului.

Amenințări la adresa comunicațiilor prin satelit

Riscurile sunt inerente utilizării oricărui tip de mijloc de comunicare atunci când spui adevărul autorităților. Instrumentele de comunicare prin satelit sunt folosite frecvent în timpul crizelor, deoarece oferă acces nerestricționat și sunt dificil (dar nu imposibil) de blocat.

Cu toate acestea, trebuie luate în considerare riscurile utilizării acestor instrumente. Internews a publicat un ghid în care se analizează amenințările, în multe cazuri implicând dispozitive de comunicare prin satelit bidirecționale, cum ar fi telefoane prin satelit și pagere, terminale Inmarsat BGAN, Starlink și VSAT.

Asistența tehnică Internews

Internews poate sprijini partenerii oferind software antivirus, protecție DDoS, hosting, VPN-uri și răspunzând oricăror solicitări ad hoc speciale legate de tehnologiile IT. Vă rugăm să contactați la UA-Partner-Tech-Support@internews.org dacă aveți întrebări sau sunteți interesat de oricare dintre următoarele servicii tehnice:

 • Software antivirus - ESET: Acesta este un software antivirus care funcționează pentru a vă proteja dispozitivul împotriva intruziunilor cibernetice, cum ar fi atacurile malware și breșele de date. O singură licență ESET poate fi instalată pe cinci dispozitive diferite. Valabil timp de trei ani.

 • Protecție DDoS (Distributed Denial-of-Service) - Cloudflare: Cloudflare oferă o protecție robustă companiilor care sunt ținte ale DDoS și ale altor atacuri cibernetice. Proiectul Galileo a pus acest mijloc de securitate digitală gratuit la dispoziția site-urilor web de interes public și expuse riscului. Pentru a proteja membrii de potențialele reacții, Cloudflare nu va anunța public site-urile incluse în proiectul Galileo fără permisiune.

 • Hosting - Greenhost/eQualitie: Internews are credite disponibile limitate pentru hosting web, care pot include servicii precum migrarea sau configurarea de instrumente, de exemplu Nextcloud sau Mattermost. Vor fi evaluate cerințele specifice de hosting.

 • Virtual Private Network (VPN) - TunnelBear: TunnelBear vă criptează conexiunea la internet și vă protejează confidențialitatea, ceea ce împiedică hackerii sau alți intruși să vă vizualizeze sau să vă acceseze activitatea de navigare, ascunzându-vă adresa IP reală și vă ajută să ocoliți cenzura internetului. Perioada de valabilitate este de un an.

Cinci modalități de a rămâne online în timpul unei blocări a internetului de către stat

Restul Lumii (Rest of World), o organizație internațională nonprofit de jurnalism, a stat de vorbă cu experți în domeniul confidențialității și securității pentru a obține sfaturi cu privire la instrumentele și tacticile de prevenire a blocărilor.

Din articolul lor: "Experții vă sfătuiesc să fiți pregătiți pentru blocări a internetului dacă locuiți într-un loc în care blocarea este un risc și acest risc crește. Descărcați VPN-uri și alte aplicații; Asigurați-vă că aveți un plan de urgență, inclusiv un număr de telefon care nu depinde de internet pentru a vă conecta și să aveți la fel o listă de oameni importanți pe care să-i sunați dacă se întâmplă ceva."

Fondul pentru tehnologii deschise (OTF) Fondul de reacție rapidă

Pentru a soluționa urgențele digitale, Fondul de reacție rapidă al OTF colaborează cu parteneri care sunt extrem de sensibili și conștienți de nevoile și provocările specifice ale activiștilor pentru drepturile omului, ale jurnaliștilor și ale comunității pentru libertatea internetului.

Mai jos sunt enumerați partenerii de servicii de încredere care oferă servicii tehnologice:

Tierra Común

Terra Común este o rețea latino-americană formată dintr-un grup de profesioniști și experți în tehnologii IT gratuite, protecție informatică și instruire, care promovează o abordare cuprinzătoare a confidențialității și securității digitale.

Scopul lor principal este ca oamenii cu care lucrează să-și gestioneze propria protecție fără intermediari, fără licențe software scumpe și să-și consolideze treptat capacitățile.

Tierra Común oferă următoarele servicii:

 • Consultanță: Consultanță privind diagnoza securității digitale și analiza riscurilor și proiectarea protocoalelor și reglementărilor în domeniul prelucrării datelor.

 • Copie de rezervă a informațiilor

 • Primirea comunicărilor

 • Instruiri: Autoapărare de bază și avansată atunci când utilizați un computer

 • Suport tehnic

 • Servicii web: Crearea site-ului web și auditul de securitate

Limbi susținute de Tierra Comun:

 • Engleza

 • Spaniola

Contactați Terra Común aici: infosec@tierracomun.org.

Greenhost

Greenhost oferă web hosting de la site-uri web mici și simple la setări complexe cu mai multe servere virtuale private (VPS-uri) folosind 100% energie eoliană olandeză.

Serviciile web hosting Greenhosts includ:

 • Web hosting grupat

 • Platforma Cloud

 • Protecție împotriva (retragerii) DDoS

 • Infrastructura ca serviciu (IAAS)

 • Monitorizare în timp real

Vă rugăm să contactați această adresă dedicată pentru solicitări de reacție rapidă: rr@greenhost.net.

Qurium Media Foundation (QMF)

Qurium Media Foundation (QMF) este o echipă suedeză de criminalistică digitală care oferă suport de reacție rapidă. Serviciul gratuit este destinat mass-media independente, jurnaliștilor de investigație și apărătorilor drepturilor omului care lucrează în regimuri care suprimă libertatea de a utiliza internetul. La fel și cei care au fost ținte ale atacurilor digitale sau sunt susceptibili de a deveni ținte din cauza direcției activității lor și au nevoie de suport imediat.

Suportul oferit de Qurium este clasificat în trei categorii:

Măsuri preventive:

 • Salubrizarea și auditul site-urilor web cu risc – curățarea și actualizarea site-urilor web învechite și nesigure pentru a îmbunătăți rezistența împotriva atacurilor

 • Hosting securizat a site-urilor web cu risc – 12 luni de hosting pe Virtualroad.org, inclusiv investigații de atenuare DDoS și investigații criminalistice ale atacurilor direcționate

 • Mentorat – un program de mentorat la distanță de 3-6 luni pentru consolidarea și îmbunătățirea procedurilor organizaționale existente în domeniul securității digitale. Disponibil în engleză, spaniolă și arabă.

 • Suport personalizat în timpul evenimentelor speciale – Hosting web securizat și monitorizare atentă a site-urilor de interes public în perioadele electorale, loviturile de stat militare și situațiile de tulburări civile.

În timpul atacului:

Atenuarea atacurilor continue împotriva site-urilor web, inclusiv:

 • Atacuri DDoS

 • Scanare și sondare

 • Atacuri de forță brută

 • Acces neautorizat

Post-atac:

 • Hosting securizat – 12 luni de hosting pe Virtualroad.org, inclusiv investigații de atenuare DDoS și investigații criminalistice ale atacurilor direcționate

 • Curățarea site-ului compromis – identificarea și eliminarea malware-ului / backdoor-urilor, precum și a codului nesigur pentru a preveni atacurile viitoare.

 • Eludarea blocării internetului - implementarea oglinzii rezistente la blocuri a site-ului WordPress blocat (Bifrost)

 • Criminalistică digitală – investigație criminalistică cu accent pe modus-operandi și atribuirea atacurilor direcționate, inclusiv

  • Atacuri asupra site-urilor web (DDoS, acces neautorizat, scanare, sondare)

  • Phishing direcționat

 • Blocarea pe internet a site-urilor web și a aplicațiilor web – investigarea criminalistică a blocării internetului cu accent pe modul în care are loc blocarea, de către cine și prin ce mijloace.

 • Telefoane mobile compromise – investigarea criminalistică digitală a telefoanelor mobile compromise

Solicitați asistență pentru reacție rapidă aici.

Qurium poate oferi servicii care nu sunt enumerate mai sus, în funcție de domeniul de aplicare și de resursele umane disponibile. Dacă nevoile dvs. nu se află pe lista de servicii, trimiteți un e-mail criptat la rr@virtualroad.org.

Totem

Dezvoltat în colaborare dintre Greenhost și Free Press Unlimited, Totem este o platformă de instruire care oferă cursuri educaționale privind securitatea digitală și confidențialitatea, precum și instrumente și tactici conexe pentru jurnaliști, activiști și apărători ai drepturilor omului într-o clasă online sigură.

Platforma Totem este creată folosind software-ul open source Open edX MOOC (Massive Open Online Course). Platforma a fost proiectată cu atenție pentru a fi sigură și pentru a menține confidențialitatea prin colectarea unei cantități minime de date despre utilizatorii săi, precum și prin utilizarea unei criptări sigure, de ultimă generație, pentru a preveni orice interceptare.

Următoarele cursuri sunt disponibile de Totem:

 • Analiza riscurilor

 • Documentație privind drepturile omului

 • Securitatea dispozitivului

 • Cum să vă protejați identitatea online

 • Cum fiind jurnalist să-ți gestionezi confidențialitatea online

 • Instrumente pentru jurnaliști pentru a ajuta la identificarea agresorilor online și a tacticilor pe care le folosesc

 • De ce contează cercetarea pe teren

 • Anonimatul pe Instagram

 • Cum să ocoliți cenzura internetului

 • Buna gestionare a parolelor

 • Aplicații de mesagerie securizată

 • Atacuri de phishing

 • Cum funcționează internetul

Vedeți toate cele 63 de cursuri aici.

Last updated