Suport logistic

Centrul ABA pentru Drepturile Omului

Asociația Baroului American (ABA) - Centrul pentru Drepturile Omului oferă asistență juridică tehnică de specialitate activiștilor/avocaților apărătorilor drepturilor omului. Vă rugăm să consultați: Service@americanbar.org pentru mai multe informații.

Reporteri fără frontiere (RSF)

Serviciul de asistență al RSF

Serviciul de asistență al Reporteri fără Frontiere (RSF) oferă asistență financiară și administrativă jurnaliștilor profesioniști și cetățenilor-jurnaliști care au fost victime ale represaliilor din cauza reportajelor lor. RSF ajută:

  • Victimele violenței legate de denunțarea lor pentru a obține îngrijiri medicale adecvate

  • Jurnaliștii condamnați pe nedrept – pentru plata cheltuielilor de judecată

  • Jurnaliștii ce trebuie să răspundă nevoilor lor urgente dacă decid să se refugieze în străinătate din cauza amenințărilor și a hărțuirii

  • Familiile de jurnaliști pentru a face față consecințelor represaliilor la care au fost expuși cei dragi

Dacă rezultatele investigației permit, RSF poate sprijini, de asemenea, cererile de protecție internațională sau azil depuse de jurnaliști profesioniști și cetățeni jurnaliști care s-au refugiat din țara lor.

Suport pentru mass-media și ONG-uri

RSF este, de asemenea, în măsură să sprijine activitățile mass-media și ale ONG-urilor locale care apără mass-media sau libertatea de informare. Această asistență are ca scop să ajute mass-media și ONG-urile să-și mențină sau să-și restabilească capacitatea operațională în cazul unor probleme (cum ar fi atacurile, jafurile sau vandalismul). De asemenea, poate contribui la consolidarea și dezvoltarea capacităților:

  • prin facilitarea formării angajaților sau membrilor acestor organizații

  • prin sprijinirea campaniilor și a activităților de lobby pentru libertatea de informare și pentru protejarea furnizorilor de informații.

Prelucrarea cererilor de suport și dezvoltarea capacităților necesită mai multă verificare și pregătire, astfel încât nu este la fel de rapidă ca prelucrarea cererilor din partea agențiilor de știri și a ONG-urilor care au fost victime ale atacurilor sau vandalismului.

CUM APLICAȚI LA RSF PENTRU SUPORT?

Solicitările de asistență din partea persoanelor fizice, a ONG-urilor sau a mijloacelor mass-media trebuie trimise la adresa:

Reporterii fără frontiere

Serviciul de asistență

CS 90247

75083 Paris Cedex 02

France

CONTACTE

  • assistance(a)rsf.org (+33 1 4483 6056): pentru solicitările de asistență din partea ONG-urilor și mass-media

  • assistance2(a)rsf.org (+33 1 4483 8466): pentru cererile individuale de asistență

Mass-media din Europa Centrală găzduiesc jurnaliștii refugiați

Principalele mass-media independente din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, care fac parte din Rețeaua Mass-Media Independente din Europa Centrală a Institutului Internațional de Presă (IPI), s-au oferit să sprijine jurnaliștii refugiați care ar putea ajunge în țările lor, găzduindu-i în redacțiile lor.

Partenerii IPI au oferit deja sprijin în diferite moduri, de exemplu prin promovarea fundraisingului pentru suportul mass-media ucrainene și, în cazul Gazeta Wyborcza, prin găzduirea refugiaților în birourile lor.

"Redacțiile s-au oferit, de asemenea, să ofere spațiu de lucru, utilizarea tehnologiilor și a resurselor editoriale jurnaliștilor refugiați. În unele cazuri, redacțiile ar putea găzdui mai mulți jurnaliști, permițând echipelor mici să rămână împreună. Situația rămâne însă incertă și nu este clar câți jurnaliști vor fi forțați să fugă și unde se vor reloca, dar IPI coordonează ofertele de asistență pentru a se asigura că aceasta poate fi acordată atunci când este necesar.

Jurnaliștii din Ucraina sau Rusia care doresc să contacteze una dintre redacțiile partenere pot trimite e-mail la info@ipi.media. Ei vor fi, de asemenea, bucuroși să audă de la alte redacții care sunt gata să accepte jurnaliști refugiați.

Last updated